Η πεποίθηση ότι ένας καφές πριν τη δουλειά είναι αρκετός για να μας χαρίσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Όμως, ένας καφές μόνο δεν είναι αρκετός για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναλογιστείτε για ποιο λόγο δεν μπορείτε να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της δουλειάς, σκεφτείτε λίγο καλύτερα τη διατροφή που ακολουθείτε τον τελευταίο καιρό.

10 trofes gia na enisxysete tin paragogikotita ti sugkentrosi kai ti mnimi sas 300x191 10 τροφές για να ενισχύσετε  την παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση και τη μνήμη σας

Το βασικότερο και πιο αποτελεσματικό μέσο για να διατηρήσετε τη συγκέντρωση αλλά και να ενισχύσετε την παραγωγικότητα και τη μνήμη σας είναι ο επαρκής ύπνος. Πολλοί νομίζουν ότι με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, τα οποία περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη (αλλά και ζάχαρη, ή όσα δεν περιέχουν ζάχαρη είναι εξαιρετική πηγή χημικών ουσιών και συντηρητικών που βλάπτουν την υγεία), θα καταφέρουν να παραμείνουν ξύπνιοι, καθώς αυτά τους αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και τους προκαλούν εκνευρισμό.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν υγιεινά τρόφιμα, τα οποία μας χαρίζουν παραπάνω ενέργεια και  ενισχύουν  τη συγκέντρωση μας. Δείτε παρακάτω 10 τέτοια:

Μαύρη σοκολάτα: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών αλλά και  σεροτονίνης στον οργανισμό μας, τα οποία σχετίζονται άμεσα  με τη βελτίωση της συγκέντρωσης. Είναι εξαιρετική πηγή  χαλκού, μαγνησίου, καλίου αλλά και αντιοξειδωτικών, συστατικά δηλαδή που ρίχνουν τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης, στα πλαίσια πάντοτε ενός υγιούς τρόπου ζωής και διατροφής.  Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του 2013, όσοι κατανάλωναν 2 φλιτζάνια κακάο σε καθημερινή βάση σε διάστημα ενός μήνα, ήταν πολύ περισσότερο αποδοτικοί στα γνωστικά τεστ και η ροή αίματος στον εγκέφαλό τους βελτιώθηκε δραστικά.

Μούρα: Σύμφωνα με μελέτη, όσοι έπιναν χυμό βατόμουρου καθημερινά για δυο μήνες, βελτιώθηκαν σημαντικά όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε τεστ εκμάθησης και μνήμης. Τα μούρα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών , τα οποία ευεργετούν τη μνήμη μας.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε θειαμίνη ( ένα αμινοξύ δηλαδή που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να προκαλεί υπνηλία) και αποτελεί ιδανική εναλλακτική λύση αντικατάστασης του καφέ, μόνο που περιέχει λιγότερη περιεκτικότητα σε καφεϊνη. Αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης (οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή μας διάθεση) που έχουν μειωθεί από διάφορους στρεσογόνους παράγοντες και παράλληλα δρα ευεργετικά στη μάθηση, τη συγκέντρωση αλλά και τη μνήμη, καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή των άλφα  εγκεφαλικών κυμάτων.

 Μπανάνες:  Έχουν απίστευτη γεύση, είναι γλυκιές και θρεπτικές και αυξάνουν την ικανότητα της συγκέντρωσης. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, το μέταλλο δηλαδή που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγειά των νεύρων, της καρδιάς και του εγκεφάλου μας. Σχετική  μελέτη μάλιστα, απέδειξε ότι όσοι μαθητές κατανάλωναν μπανάνες πριν από τις εξετάσεις τους, είχαν σαφέστατα  πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Αυγά: Τα αυγά αποτελούν  εξαιρετική πηγή χολίνης, (μια ένωση δηλαδή) που βοηθά στην διατήρηση της καλής υγείας των μεμβρανών που περιβάλλουν τα κύτταρα του εγκεφάλου μας) αλλά και Ω- 3 λιπαρών οξέων, των οποίων η ικανοποιητική ημερήσια πρόσληψη ευεργετεί την καλή μας διάθεση αλλά και την αποδοτικότερη λειτουργία της  μνήμης μας.

Βρόμη: Το πρωινό  είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας, αλλά και παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας αλλά και διαβήτη. Η βρόμη είναι από τα πιο θρεπτικά πρωινά καθώς μας προκαλεί κορεσμό και μάλιστα με λίγες θερμίδες. Αν δεν σας αρέσει σκέτη, μπορείτε να προσθέσετε μέλι, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα, φρέσκα φρούτα και να απολαύσετε.

Σολομός: Ο σολομός είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ευεργετούν τη μνήμη μας, καθυστερούν την έκπτωση των νοητικών μας λειτουργιών και αναδομούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Επίσης, η πρωτεΐνη του εμπεριέχει αμινοξέα, τα οποία προωθούν την οξύνοια και ευεργετούν την καλύτερη συγκέντρωση.

Παντζάρια: Περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία  διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού μας, βελτιώνουν τις γνωστικές μας επιδόσεις, ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη και αυξάνουν το οξυγόνο στον εγκέφαλό μας αλλά και  τη ροή του αίματος .

Σπανάκι: Σύμφωνα με τους νευρολόγους, είναι καλό να καταναλώνουμε σπανάκι 2-3 φορές την εβδομάδα καθώς είναι πλούσιο σε β- καροτένιο, λουτεΐνη και φολικό οξύ.

Νερό: όταν αφήνουμε τον οργανισμό μας να αφυδατωθεί, αισθανόμαστε μια παραπάνω κούραση αλλά και μια αδυναμία να συγκεντρωθούμε. Επομένως, πέφτει η απόδοσή μας  και οδηγούμαστε στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών και καφέδων, ενώ η λύση είναι πιο απλή και λέγεται νερό!




Show Buttons
Hide Buttons