Ως βασικό μεταβολισμό (RMR), ορίζουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει ο οργανισμός μας σε κατάσταση ηρεμίας, για να πραγματοποιήσει τις ζωτικές του λειτουργίες. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, οι τιμές του μεταβολισμού μας, πέφτουν και καίμε λιγότερες θερμίδες. Υπάρχουν τροφές που επιταχύνουν και αντίστροφα άλλες που επιβραδύνουν το μεταβολισμό μας. Εμείς, θα ασχοληθούμε με 10 τροφές που μειώνουν τις καύσεις μας και θα πρέπει να τις βγάλουμε από τη διατροφή μας, ή να τις καταναλώνουμε στα πλαίσια του μέτρου.

10 trofes pou aporruthmizoun to metavolismo sas 300x200 10 τροφές που απορρυθμίζουν το μεταβολισμό σας

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: Θεωρούνται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας καθώς τον ευεργετούν πολλαπλά. Μια διατροφή όμως, μόνο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, χωρίς αντίστοιχη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων,  προκαλεί στον οργανισμό μας φλεγμονή και με αυτό τον τρόπο επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας. Άρα συνδυαστικά, καταναλώστε πηγές με Ω-3 λιπαρά (λιναρόσπορο, ψάρια και καρύδια), για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 Αναψυκτικά διαίτης: Τα αναψυκτικά(ακόμη και τα διαίτης) περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου μας, ευνοώντας την ανάπτυξη της παχυσαρκίας αλλά και του διαβήτη τύπου 2. Αντικαταστήστε τα με νερό γιατί και θα ξεδιψάσετε και θα ενισχύσετε κατά πολύ το μεταβολισμό σας, αλλά και θα έχετε το αίσθημα πληρότητας, αφού το νερό μας φουσκώνει.

 Γαλακτοκομικά: Υπάρχουν  άνθρωποι που δεν μπορούν να επεξεργαστούν τα σάκχαρα (λακτόζη) και τις πρωτεΐνες (καζεΐνη) από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κάτι το οποίο τους προκαλεί φούσκωμα και  φλεγμονή. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, αντικαταστήστε το αγελαδινό γάλα με  γάλα φυτικής προέλευσης ενισχυμένο με ασβέστιο( όπως πχ το γάλα αμυγδάλου). Φροντίστε τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό σας, καθώς σύμφωνα με έρευνες, τυχόν έλλειψη ασβεστίου επιβραδύνει το μεταβολισμό.

Σιτάρι: Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία (ευαισθησία) στη γλουτένη, η οποία υπάρχει στα σιτηρά και τα δημητριακά. Αν καταναλωθεί μια τροφή στην οποία ο οργανισμός μας  είναι ευαίσθητος και μάλιστα σε τακτική βάση, τότε θα παράγει αντισώματα και θα την αντιμετωπίζει σαν να είναι εισβολέας. Το αποτέλεσμα; Αυξάνονται οι φλεγμονές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στο έντερο και το συκώτι μας αλλά και στο μεταβολισμό μας.

Άνοστο φαγητό:  Μας έχουν πει να αποφεύγουμε το αλάτι κατά τη διάρκεια της δίαιτας, επειδή κάνει κατακράτηση υγρών . Όμως δε χρειάζεται να τρώμε τα φαγητά μας άνοστα, μπορούμε απλά να προσθέτουμε μπαχαρικά ,τα οποία και το κάνουν πιο νόστιμο αλλά και ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας. Καταναλώστε για παράδειγμα,  μισό κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι με το φαγητό σας και κάψτε περισσότερες θερμίδες χωρίς προσπάθεια!

Ζάχαρη: Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας , ιδανική ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης προβλέπονται τα 25-36 γραμμάρια, το δυστύχημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν το λιγότερο 48 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως (είτε φανερή είτε κρυμμένη στα τρόφιμα). Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό μας και δεν μπορεί να την επεξεργαστεί καλά. Αν θέλετε να φάτε γλυκό, είναι καλύτερο να καταναλώσετε φρούτα που είναι πλούσια σε  βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες που δημιουργούν  κορεσμό.

Αλκοόλ: Είναι ιδανική λύση ροφήματος, όταν βγαίνετε έξω, όμως το μόνο που μας προσδίδει είναι πολλές θερμίδες, χωρίς καμία θρεπτική αξία. Επιπλέον, προκαλεί προβλήματα στο πεπτικό μας σύστημα, καθώς έπειτα από μακροπρόθεσμη κατανάλωση του, ο οργανισμός παύει να απορροφά τις βιταμίνες τα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Το άσπρο ρύζι ,λευκό ψωμί και τα άσπρα ζυμαρικά έχουν υποστεί επεξεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χάσει τη θρεπτική τους αξία, αλλά και τις φυτικές ίνες που θα έπρεπε να περιέχουν. Βάλτε στόχο την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα  δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας αλλά και μας προκαλούν πληρότητα και κορεσμό.

 Κατεψυγμένα γεύματα χαμηλών θερμίδων: Συνήθως, αυτά τα  έτοιμα γεύματα δεν ξεπερνούν τις 150-200 θερμίδες, οπότε καταναλώνοντάς τα , μερικοί θεωρούν ότι θα χάσουν βάρος. Αυτό όμως δε συμβαίνει γιατί παρόλο που έχουν λίγες θερμίδες, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για το αίσθημα του κορεσμού, έχουν πολύ αλάτι και τέλος, μη ξεχνάμε ότι μειώνοντας τόσο πολύ τις θερμίδες που καταναλώνουμε, δεν αυξάνουμε, αλλά αντίθετα, ρίχνουμε τις καύσεις του μεταβολισμού μας.

Δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών: Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του. Χορηγείστε του λοιπόν πρωτεϊνες, οι οποίες διασπώνται σε πιο αργό ρυθμό από το μεταβολισμό μας απ’ ότι οι υδατάνθρακες και μας κρατούν χορτάτους. Ιδανική ποσότητα 25-30 γραμμάρια πρωτεϊνης σε κάθε σας γεύμα!