Δε χρειάζεται να διαχωρίζουμε τα τρόφιμα σε καλά και κακά, αλλά σε αυτά που πρέπει να καταναλώνουμε συχνότερα και τακτικότερα και σε αυτά που καλό είναι να τα αποφεύγουμε ή να τα έχουμε στη διατροφή μας αλλά  να τα καταναλώνουμε πιο σπάνια. Κάποια τρόφιμα όταν υπερκαταναλώνονται, δρουν αρνητικά και καταστροφικά  για οργανισμό μας. Δείτε παρακάτω 3 από αυτά:

3 trofima poy kanoun megalo kako ston organismo 300x200 3 τρόφιμα που κάνουν μεγάλο κακό στον οργανισμό

Trans λιπαρά οξέα

Που βρίσκονται τα λιπαρά αυτά; Μεγάλο ποσοστό  τρανς λιπαρών οξέων ανιχνεύεται στα βιομηχανοποιημένα κυρίως τρόφιμα, στα γλυκίσματα και τα συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα δηλαδή. Τέτοια είναι: οι μπάρες δημητριακών,  τα δημητριακά πρωινού, τα μπριός, οι βάφλες, τα παγωτά, τα μίγματα για κρέπες, τα κέικ, τα μπισκότα, οι γκοφρέτες, τα κρουασάν και τα  ντόνατς. Επίσης, τα γαριδάκια, τα  πατατάκια, τα τυριά σε μορφή κρέμας αλλά και τα προτηγανισμένα ή παναρισμένα κρεατικά ή κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα οι κατεψυγμένες πίτσες και πίτες, τα κατεψυγμένα μπιφτέκια, οι κοτομπουκιές πανέ και φυσικά οι προτηγανισμένες πατάτες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα  (trans) λιπαρά οξέα αυξάνουν  τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης των  καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς μειώνουν τα ποσοστά της «καλής» HDL-χοληστερόλης  και αυξάνουν  τα τριγλυκερίδια και τα  επίπεδα«κακής» LDL-χοληστερόλης.

Τι  να κάνετε πρακτικά;

  • Όταν επιθυμείτε να φάτε μαργαρίνη, διαλέξτε αυτή του  «μαλακού» τύπου, προσέχοντας  πρώτα πάντα τι γράφει στην  ετικέτα..
    • Να προτιμάτε την κατανάλωση προϊόντων που δεν περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα λίπη και τα μη επεξεργασμένα και να  αποφεύγετε όσο μπορείτε  την κατανάλωση των έτοιμων τροφίμων.
  • Καλό είναι να μην τηγανίζετε τα τρόφιμα, αν όμως συμβεί να τα τηγανίσετε, προτιμήσετε να το κάνετε με τη χρήση ελαιόλαδου, καθώς τα λιπίδιά του αντέχουν περισσότερο.
    • Το βασικότερο όλων: Να διαβάζετε πολύ προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων!

Ζάχαρη

Ένοχες τροφές : Γλυκά, ζαχαρωτά και καραμέλες
Όταν καταναλώνετε  γλυκά ή οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, αυτόματα μετά από λίγο  εκκρίνεται η σεροτονίνη ( ή αλλιώς  ορμόνη της ευτυχίας) και αυτό φτιάχνει άμεσα τη διάθεση μας, άρα από αυτή την άποψη είναι  κάτι ευχάριστο. Όμως με την κατανάλωση αυτή, εκκρίνεται η ινσουλίνη (σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ότι θα έπρεπε), η οποία έχει στόχο να διώξει τη ζάχαρη από το αίμα μας και να εξισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όταν λοιπόν  η ινσουλίνη αναλαμβάνει δράση , η ζάχαρη αφομοιώνεται πολύ γρήγορα και  τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν , με αποτέλεσμα να αρχίζει η αποθήκευση λίπους. Άρα αυτή η έκρηξη ενέργειας και διάθεσης πολύ γρήγορα χάνεται , με αποτέλεσμα και να νιώσετε απότομη κόπωση και ατονία, αλλά και αυξημένη όρεξη για φαγητό.

 Τι να κάνετε πρακτικά;
• Ενυδατώστε τον οργανισμό σας. Πολλές φορές το αίσθημα της δίψας και της πείνας μπερδεύονται, καθώς αλληλοεπηρεάζονται. Καταναλώνοντας λοιπόν νερό, φουσκώνετε και μειώνεται η όρεξή σας για φαγητό, άρα οδηγήστε στην απώλεια βάρους.

  • Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό σας γεύμα . Απολαύστε ένα πλούσιο πρωινό με υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και λίγη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης με  βραστά αυγά και λίγες φέτες αβοκάντο και θα νιώθετε χορτάτοι και πλήρεις για ώρες, καθώς τα συστατικά των τροφών αυτών επιβραδύνουν την πέψη σας.

Αλκοόλ

Ένοχα ποτά: Τα πολλά κοκτέιλ

Η υπερκατανάλωση  αλκοόλ είναι  βλαβερή για τον οργανισμό μας  και εκτός αυτού, μας φορτώνει με περιττές θερμίδες. Για παράδειγμα ένα κοκτέιλ μας χαρίζει απλόχερα 300-400 θερμίδες.  Στο αίμα μας το αλκοόλ ξεκινά να επιδρά σε 10 περίπου λεπτά μετά την κατανάλωση του και σε 40-75 λεπτά φτάνει στη μέγιστη τιμή του. Παραμένει στο αίμα μας μέχρι να διασπαστεί από το συκώτι μας. Όμως, διάσπαση αυτή είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται περίπου μία ώρα το ήπαρ μας να διασπάσει ένα ποτό και όσο μένει στο αίμα μας έχει τοξικές συνέπειες.

Τι να κάνετε πρακτικά;

Αν τελικά όμως, πείτε ναι στο κοκτέιλ:

  • Για πρωινό, φάτε αυγά, καθώς έχουν την κυστεΐνη (ένα αμινοξύ ), η οποία κάνει αντίδραση  με την ακεταλδεϋδη (το αποτέλεσμα  του μεταβολισμού της αιθανόλης) και με αυτό τον τρόπο ελαττώνονται τα συμπτώματα από την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Καταναλώστε μπανάνες, καρύδα (ή ακόμη και νερό καρύδας) και μήλα. Όλα τα παραπάνω περιέχουν  απαραίτητα  θρεπτικά συστατικά που αναπληρώνουν το χαμένο κάλιο και μειώνουν τον πονοκέφαλο.
    • Πιείτε άφθονο  νερό και χυμούς. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό σας ,άρα  όσο περισσότερο πιείτε, τόσο περισσότερα υγρά θα χάσετε με αποτέλεσμα να νιώθετε ξηροστομία, κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο και πολλές φορές ακόμη και ναυτία.

 



Show Buttons
Hide Buttons