Η χοληδόχος κύστη, έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι  μας ( λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας) και αποτελεί μέρος του πεπτικού μας  συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται   ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή  μας χώρα.

9 trofes pou enisxuoyn tin ygeia tis xolidoxou kistis 300x200 9 τροφές που ενισχύουν την υγεία της χοληδόχου κύστης

Η χοληδόχος κύστη είναι γνωστή από την αποθήκευση της χολής σε αυτήν(παραγόμενου υγρού από το συκώτι μας), η οποία χολή, διασπά τα λιπαρά των τροφών που καταναλώνουμε. Όταν λοιπόν,  αρχίζει  η διαδικασία πέψης των τροφών από τον οργανισμό μας, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται  κατευθείαν και απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό  μας έντερο. Όταν ένα γεύμα έχει πολλά λιπαρά, η χοληδόχος κύστη προκαλεί την έκκριση επαρκούς ποσότητας χολής για να προληφθούν τυχόν επιπλοκές( όπως για παράδειγμα είναι η διάρροια).

Τα πιο γνωστά  συμπτώματα από την κακή λειτουργία της χοληδόχου κύστης είναι: πόνος στην κοιλιακή χώρα, αέρια, παλινδρόμηση οξέων, εμετός και ναυτία. Η πιο συνηθισμένη πάθηση της χοληδόχου κύστης είναι η δημιουργία λίθων (γνωστότερη ως πέτρες στη χολή).

Υπάρχουν όμως τροφές που κάνουν καλό στην χοληδόχο κύστη μας  και την προστατεύουν από παθήσεις. Δείτε λοιπόν:

Τουρσί: Η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό μας είναι πολύ σημαντική, καθώς αν τα επικίνδυνα βακτήρια επικρατήσουν έναντι των ωφέλιμων, προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα και ενοχλήσεις στη χοληδόχο κύστη. Οπότε, καλό είναι να προτιμώνται τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά και ευεργετούν το μικροβίωμα του εντέρου και κατ’ επέκταση τη χολή μας.

 Λιναρόσπορος: Αν δεν προσλαμβάνετε από τις τροφές σας  φυτικές ίνες, σωρεύονται οι τοξίνες στον οργανισμό σας  και προκαλούνται συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα  και το φούσκωμα. Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες και ενισχύει  τις τακτικές κινήσεις του εντέρου μας, με παράλληλη αποβολή της παλιάς χολής αλλά και των τοξινών από τον οργανισμό μας. Οι άνδρες, πρέπει να λαμβάνουν 38 γραμμάρια  φυτικών ινών, ενώ  οι γυναίκες 25 γραμμάρια σε καθημερινή βάση.

Αβοκάντο: Η αφυδάτωση του οργανισμού μας, αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στη χολή. Οι χολόλιθοι δημιουργούνται  επίσης όταν η χολή  έχει έλλειψη χολικών αλάτων και από την άλλη,περιέχει υπερβολική χολερυθρίνη και χοληστερόλη. Την κατάσταση έρχεται να αντιμετωπίσει το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και κάλιο και είναι απαραίτητο για τη χολή μας. Το κάλιο λοιπόν που περιέχει το αβοκάντο, ενυδατώνει τον οργανισμό μας με την εξισορρόπηση των ηλεκτολυτών, αλλά  και των υγρών γενικότερα στο σώμα μας.

Πικρά χόρτα: Τα χόρτα αυτά ερεθίζουν τους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα μας, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν άμεσα την παραγωγή ενζύμων και βελτιώνουν  τη ροή της χολής. Επίσης, ενεργοποιούν  τα πεπτικά υγρά, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες πέψης των τροφών. Οι επιστήμονες υγείας προτείνουν ανεπιφύλακτα την κατανάλωση πικρών χόρτων μαζί με τα κύρια γεύματα. Εσείς δε θα τους ακούσετε;

Παντζάρια: Τα αγαπημένα  μας παντζάρια, περιέχουν βεταΐνη, η οποία είναι μια ουσία που διεγείρει τη ροή της χολής ώστε να διασπά καλύτερα το λίπος και  επίσης προστατεύει  το συκώτι μας.

Πορτοκάλια: Θεωρούνται εξαιρετική πηγή  βιταμίνης C, η οποία προλαμβάνει τη δημιουργία λίθων στη χολή, και επιπρόσθετα  φροντίζει  για την υγεία της χοληδόχου κύστης. Ειδικότερα, όταν αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμίνης C, μειώνουμε αυτόματα τον σχηματισμό λίθων στη χολή  σε ποσοστό  50%.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα σκουρόχρωμα λαχανικά, το σπανάκι, αλλά και το μπρόκολο είναι όλα πλούσια σε μαγνήσιο. Τι συμβαίνει λοιπόν: οι περισσότεροι  χολόλιθοι έχουν ασβέστιο. Το μαγνήσιο, που ενυπάρχει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, απομακρύνει το ασβέστιο, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό των λίθων στη χολή μας. Πολύ απαραίτητα λοιπόν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και για τη χολή μας!

 Φασόλια: Όπως προαναφέραμε, ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, προκαλεί απελευθέρωση περισσότερης ποσότητας χολής. Η αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης ή  λίπους στη  διατροφή μας, είναι πιθανό να  κρυσταλλωθεί και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία  χολόλιθων. Μια καλή πρακτική επομένως, είναι η αύξηση των τροφών φυτικής προέλευσης  με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Αποτέλεσμα; Και μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χολόλιθων και πέφτουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Καταναλώστε επομένως, φακές ή φασόλια αντί για κρέας και μειώστε τα παγωτά, τα τηγανητά και τα λιπαρά στο ελάχιστο.

 Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές διεργασίες στον οργανισμό μας . Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνο και για όλες τις εκκρίσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της χολής. Η σωστή  ενυδάτωση του οργανισμού μας σε ημερήσια βάση,  είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χοληδόχου κύστης.

Η χοληδόχος κύστη είναι βασική για την καλή πέψη των τροφών μας, φροντίστε την κατάλληλα!