Όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο ψυχρός,  δεν είναι λίγες οι φορές που αρρωσταίνουμε συχνά με διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν. Συνεπώς αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι χαμηλό και ίσως είναι απαραίτητη κάποια ενίσχυση. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε μέσα από την διατροφή μας να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Μερικές από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές βιταμίνες που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού μας είναι οι  οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο οι όποιες προστατεύουν από την δράση των ελεύθερων ριζών.

diatrofh pou enisxyei thn amuna tou organismou 1 300x200 Διατροφή που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

Ποιες είναι όμως οι απαραίτητες βιταμίνες που μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό μας;

Την βιταμίνη Α: Μπορεί κάποιος να την πάρει από τα αυγά, το βούτυρο, το συκώτι, την γλυκοπατάτα, τα καρότα και τα βερίκοκα.

 Βιταμίνη C: Πηγές πλούσιες σε αυτή την βιταμίνη είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές,  τα ακτινίδια, το σπανάκι, οι φράουλες, το μπρόκολο και οι ντομάτες.

Βιταμίνη Ε: Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα θαλασσινά και η βρώμη.

Μαγνήσιο: Μπορούμε να το πάρουμε από τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά και τον τόνο.

Σίδηρος:  Πηγές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί.

Ψευδάργυρος: Υπάρχει στα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και το κρέας.

Βιταµίνες Β12, Β6 και φυλλικό οξύ: Τα οποία υπάρχουν στο κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα κίτρινα φρούτα, το γάλα και τα δημητριακά.

Σελήνιο: Μερικά τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο είναι τα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ω-3 λιπαρά οξέα: Υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

 

Υπάρχουν ωστόσο και τροφές οι οποίες μπορούν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Οι γλυκοπατάτες, οι πολύχρωμες πιπεριές, οι ντομάτες, οι κολοκύθες αλλά και πολλά άλλα λαχανικά είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, που πέρα από την ισχυρή αντιγηραντική δράση είναι μια ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Πράσινο τσάι: Προστατεύει τον οργανισμό ενάντια σε μικροοργανισμούς, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες . Οι πολυφαινόλες είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχει φανεί ότι αναστέλλουν και την  ανάπτυξη καρκινικών, πέρα από την προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Το γιαούρτι:  Πλούσιο σε προβιοτικά που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.  Έτσι σε περίπτωση ασθένειας προστατεύει τα καλά βακτήρια από τα κακά.

Το τζίντζερ: Σύμφωνα με έρευνες, βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της καούρας, της ναυτίας, του εμετού ενώ παρουσιάζει και ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση.

Τα ψάρια: είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο υπάρχει και διατροφή που μειώνει την άμυνα του οργανισμού:

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπος κατά την διάρκεια μιας ίωσης έχει φάνει να μειώνει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου, συμβάλει στην μείωση τις απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Τέλος μια μη ισορροπημένη διατροφή και χαμηλή σε θερμίδες (λιγότερες από 1200 θερμίδες) κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στην απόκτηση κάποιας ίωσης.




Show Buttons
Hide Buttons