Site Overlay

Αύξηση παραγωγικότητας στη δουλειά μέσω της διατροφής

Αύξηση παραγωγικότητας στη δουλειά μέσω της διατροφής

Όλοι μας έχουμε νιώσει κατά το διάρκεια της εργασίας να πέφτουν τα επίπεδα ενέργειάς μας και να αδειάζουν οι μπαταρίες μας. Ειδικά όταν πρόκειται για απαιτητικές μέρες στη δουλειά και η απόδοση μας πρέπει να βρίσκεται στο μέγιστο, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας. Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε διατροφικά για να γίνουμε πιο παραγωγικοί;

Μικρά και συχνά γεύματα με υδατάνθρακες

Όταν πεινάμε, ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να μείνει συγκεντρωμένος  και νιώθουμε είτε μια εξάντληση είτε σύγχυση. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει πέσει η γλυκόζη στο αίμα μας, η οποία αποτελεί και την βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μας. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ανατροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με γλυκόζη, δηλαδή με υδατάνθρακες ώστε να υποχωρήσουν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Χρειαζόμαστε βέβαια, συγκεκριμένο είδος υδατανθράκων, τους λεγόμενους σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτούς μπορούμε να τους βρούμε σε προϊόντα ολικής, στα φρούτα και στα λαχανικά. Θα μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε αργά και σταθερά, ώστε να παραμείνουμε αποδοτικοί για περισσότερες ώρες.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα λεγόμενα «καλά λιπαρά» συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας και μας φτιάχνουν τη διάθεση. Συνεπώς, αποτελούν εξαιρετική επιλογή και τα χρειαζόμαστε στα snackκαι γεύματα που παίρνουμε στην εργασία μας. Ω-3 λιπαρά μπορούμε να βρούμε στον τόνο, το σολομό, τα καρύδια, το αβοκάντο, το λιναρόσπορο και τους σπόρους chia.

Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά

Τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, Ε, αλλά και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή, είναι επίσης πολύ σημαντικά για την παραγωγικότητά μας. Βοηθούν την καλύτερη λειτουργία των αγγείων μας και διευκολύνουν τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα μας, άρα και στον εγκέφαλο. Ακόμα, περιορίζουν το καθημερινό stressκαι μας γεμίζουν με πιο θετικά συναισθήματα την ώρα που εργαζόμαστε.Βιταμίνη Cθα μας δώσει το πορτοκάλι, οι πιπεριές, το ακτινίδιο, η φράουλα και οι ντομάτες, ενώ βιταμίνη Ε το ελαιόλαδο. Φλαβονοειδή μπορούμε να βρούμε στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Μαύρη σοκολάτα

Και πώς θα είμαστε παραγωγικοί, αν η διάθεσή μας δεν είναι ανεβασμένη? Αδύνατον..Για αυτό και μπορούμε να προσθέσουμε στα snackμας μια μικρή ποσότητα από μαύρη σοκολάτα. Η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες που περιέχει μας βοηθάν να αισθανθούμε καλύτερα , κάνοντας τη διαδικασία της εργασίας πολύ πιο ευχάριστη.

Ορίστε μερικά γεύματα και snacksπου συνδυάζουν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά..

  • Μπάρα δημητριακών με κομματάκια σοκολάτας
  • Δαμάσκηνα ή κομματάκια μπανάνας βουτηγμένα σε κουβερτούρα
  • Γιαούρτι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και λιναρόσπορο
  • Smoothieμε κόκκινα φρούτα, γάλα και σπόρους chia
  • Πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, πολύχρωμες πιπεριές, τόνο, αβοκάντο και ελαιόλαδο

Καφές

Και φυσικά μην ξεχνάμε τον καφέ..Η βασική του ουσία, η καφεῒνη, αποτελεί κύριο σύμμαχό μας στην εργασιακή παραγωγικότητα. Μας κρατά σε εγρήγορση, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης, ενώ καθυστερεί την εμφάνιση αισθημάτων κόπωσης.