Υπάρχουν 3 είδη κινόα στην αγορά σήμερα, η κόκκινη, η λευκή και η μαύρη. Η κινόα είναι μία πλήρης πρωτεΐνη και ευεργετικό δημητριακό ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Γι’ αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια η κινόα έγινε ιδιαίτερα γνωστή και η ζήτησή της αυξήθηκε.

kinoa 300x225 Κινόα

Οφέλη για την υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κινόα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, για καρκίνο του εντέρου και για παχυσαρκία . Η κινόα περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Σ’ αντίθεση με τις πρωτεΐνες των σιτηρών και του ρυζιού, οι πρωτεΐνες της κινόα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα ενώ είναι γεμάτη από μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βοηθάει τον μεταβολισμό, αυξάνει τον αιματοκρίτη, βοηθάει την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών και την παραγωγή ορμονών. Είναι μια εύπεπτη τροφή και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Ας δούμε 2 light συνταγές με τις οποίες μπορείτε να εντάξετε την κινόα στην διατροφή σας:

 

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1 ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 ψιλοκομμένο αγγούρι
  • 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 5 μεγάλα ή 10 μικρά φρέσκα κομμένα σε φέτες φύλλα βασιλικού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη πιπερόριζα
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 καρότα baby κομμένα σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι μπρόκολο (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο τυρί μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά τυρί φέτα )
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι για τη γεύση

Εκτέλεση:

  • Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και βάλτο στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά πριν το σερβίρεις.

 

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι quinoa
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό μαγειρεύουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το θυμάρι ανακατεύοντας ανά διαστήματα για περίπου 3 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κινόα.
  • Σερβίρουμε αμέσως με παρμεζάνα.

 

 

 



Show Buttons
Hide Buttons