Ως παχυσαρκία ορίζεται η πάθηση που προκαλείται από τη συσσώρευση μεγάλου ποσοστού λίπους στο σώμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας. Με την εμφάνισή της, είναι δυνατόν  να προκληθεί μια σειρά από προβλήματα υγείας στον  οργανισμό, μεταξύ των οποίων είναι  οι πεπτικές, αναπνευστικές, σκελετικές, ενδοκρινικές δυσλειτουργίες και κάποιοι τύποι καρκίνου καθώς και διαβήτης τύπου 2.

paxisarkia 2 300x200 Ο ρόλος του διαιτολόγου στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Πως μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για το ιδανικό μας βάρος; Μα φυσικά μετρώντας το ΔΜΣ(βασικός δείκτης μάζας σώματος ) και είναι η μέτρηση του βάρους διά του ύψους μας στο τετράγωνο (βάρος : ύψος2).

Ενδεικτικές τιμές υπολογισμού είναι:

  • 18,5- 19,9 ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ
  • 20- 24,9 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
  • 25-29,9 ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ
  • 30-34,9 ΗΠΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • 35-39,9 ΜΕΤΡΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • 4 0-44,9 ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΊΑ

Με μια σταθερή και φυσιολογική απώλεια βάρους 0,5 με 1 κιλού την εβδομάδα επιτυγχάνεται η μείωση και η εξάλειψη των κιλών που δημιουργεί η παχυσαρκία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της διατροφής αυτής είναι να είναι  επαρκής σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, χαμηλή σε λίπη και περιλαμβάνοντας τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται.

Τώρα λοιπόν, είναι καλό να γίνει αναφορά στον άνθρωπο που είναι αρμόδιος για την διατροφική εκτίμηση των τροφών, την δημιουργία εξατομικευμένων διατροφικών πλάνων με βάση τις ανάγκες καθώς επίσης και των προτιμήσεων του εκάστοτε ανθρώπου κι αυτός δεν είναι άλλος από το διαιτολόγο-διατροφολόγο σας!  Μια ισορροπημένη και υγιεινή απώλεια κιλών είναι σίγουρα δουλειά κάποιου ειδικού.

Ο διαιτολόγος λοιπόν, με την καταρτισμένη του εκπαίδευση και τη σωστή και εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση για τον κάθε οργανισμό, μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα μια σειρά από φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις λαμβάνοντας το διατροφικό ιστορικό σε μια πρώτη φάση επαφής με τον πελάτη και πάνω σε αυτό βασιζόμενος, δημιουργεί το κατάλληλα δομημένο διατροφικό πλάνο για την βέλτιστη και υγιεινότερη απώλεια.

Ο ρόλος του θεωρείται λίγο παρεξηγημένος και ίσως κάτι σαν πολυτέλεια στην εποχή που ζούμε, όμως όπως το κάθε ζήτημα στη ζωή μας απαιτεί μια ειδίκευση από κάποιον γνώστη, έτσι κι ο διαιτολόγος βοηθά το κάθε άτομο με τις επιστημονικές του γνώσεις σε ρόλο κατευθυντήριο, βοηθητικό, υποστηρικτικό τονώνοντας την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του πελάτη για να συνεχίσει την προσπάθεια.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί ενός είδους μάστιγα στην εποχή μας. Για να προληφθεί ή για να καταπολεμηθεί είναι χρήσιμη και απαραίτητη η βοήθεια του ειδικού σε αυτά τα ζητήματα και αυτός είναι ο διαιτολόγος. Βρες το δικό σου και ξεκίνα το δύσκολο έργο. Μη φοβάσαι τίποτα, οι γνώσεις του και η εκπαίδευσή σου θα σε σώσουν! Ξεκίνα σήμερα κιόλας την αναζήτηση!

 



Show Buttons
Hide Buttons