Σε τι αναφερόμαστε άραγε όταν λέμε ότι πρέπει να συνδυάζουμε σωστά τις τροφές μας; Εννοούμε κάποιους συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφών οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι έχουν απίστευτη γεύση, μας προφέρουν και πλούσια θρεπτικά συστατικά αλλά παράλληλα μας βοηθούν ώστε ο οργανισμός μας να απορροφά αποτελεσματικότερα τα  θρεπτικά αυτά συστατικά.

oi syndyasmoi twn trofwn poy evergetoun tin ygeia mas 300x200 Οι συνδυασμοί των τροφών που ευεργετούν την υγεία μας

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι συνδυασμοί τροφών; Δείτε παρακάτω κάποιους από αυτούς και εντάξτε τους στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής.

  • Φακές + Ρύζι

Ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι είναι παραπάνω από μια απλή παραλλαγή κατανάλωσης τους. Τα όσπρια είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνης, όμως τους λείπει ένα βασικό αμινοξύ και δεν μπορούν να αφομοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά της από τον ανθρώπινο οργανισμό. Κι εδώ έρχεται το ρύζι να βοηθήσει, αφού περιέχει αυτό το αμινοξύ, επομένως με το μαγείρεμα φακών και ρυζιού δίνουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να απολαύσει πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας και να επωφεληθεί αφομοιώνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που του παρέχει ο διατροφικός αυτός συνδυασμός.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της πήξης του αίματος του οργανισμού μας και παράλληλα προστατεύει τα οστά μας. Επειδή όμως είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, χρειάζεται να συνδυαστεί με μια πηγή λίπους για να διαλυθεί. Τι καλύτερο επομένως  από το ευεργετικό μας ελαιόλαδο; Συνεχίστε να βάζετε στη σαλάτα σας ελαιόλαδο για να επωφελείται ο οργανισμός σας των θρεπτικών συστατικών λαχανικών ή διαφορετικά προσθέστε ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο!

  • Ρεβίθια + Λεμόνι

Όταν συνδυάζουμε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο με αυτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βοηθάμε τον οργανισμό μας να απορροφήσει τον σίδηρο των ρεβιθιών που υπό άλλες συνθήκες δε θα απορροφούσε σε μεγάλο βαθμό. Όπου όσπρια λοιπόν (φακές, ρεβίθια κτλ), ρίξτε άφθονο λεμόνι και απολαύστε!

Τα ζυμαρικά είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, άρα όπως είναι αναμενόμενο, προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματός μας και επίσης ανάλογη παραγωγή ινσουλίνης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το πάγκρεάς μας υπερλειτουργεί και κουράζεται και ο οργανισμός μας αποθηκεύει λίπος. Η σαλάτα μαζί με τα ζυμαρικά μας έχει την ικανότητα να καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό μας, άρα και την έκκριση της γλυκόζης έπειτα από το γεύμα μας, άρα μειώνει αναλογικά και την αποθήκευση λίπους!

Η μπανάνα είναι γνωστή για το κάλιο που περιέχει, όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι όταν συνδυαστεί το κάλιο με τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βοηθάτε τον οργανισμό σας να «χτίσει» μύες αλλά και να αναπληρώσει τα αμινοξέα που χάνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

Το γνωρίζατε ότι για να απορροφήσει ο οργανισμός σας το ασβέστιο από τις τροφές, χρειάζεται τη βοήθεια της βιταμίνης D; Η βιταμίνη αυτή υπάρχει στον κρόκο των αυγών, άρα φάτε αυγά με το τυρί της αρεσκείας σας και δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να απορροφήσει όλο το ασβέστιο που υπάρχει στο συνδυασμό αυτό. Είναι πολύ νόστιμος συνδυασμός, δοκιμάστε το!

 




Show Buttons
Hide Buttons