Οι top τροφές για την εμμηνόπαυση

Όταν ο εμμηνορροϊκός κύκλος της γυναίκας φτάνει  στο τέλος του, η γυναίκα μεταβαίνει φυσικά στην κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται   1 χρόνο περίπου μετά την τελευταία περίοδο της γυναίκας και τα συμπτώματα που έχουν άμεση σχέση με την εμμηνόπαυση μπορούν να διαρκέσουν χρόνια.  Η νέα αυτή κατάσταση δυστυχώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στις γυναίκες, όμως τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητική και στην μετάβαση στην εμμηνόπαυση αλλά και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων που αυτή επιφέρει.

oi top trofes gia tin emminopausi 300x200 Οι top τροφές για την εμμηνόπαυση

Ποιες τροφές επομένως είναι καλό να επιλέξετε να καταναλώνετε;

Η εμμηνόπαυση ελαττώνει την οστική μας πυκνότητα, προκαλεί εξάψεις και κακή ποιότητα ύπνου. Όμως το ευτύχημα είναι  ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα που ανακουφίζουν την ένταση αυτών των συμπτωμάτων  και καλό είναι να τα εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας για να επωφεληθείτε από τις ωφέλειες που θα σας προσφέρουν. Δείτε παρακάτω επομένως ποια είναι αυτά:

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι  πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως  οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, η νιασίνη)  αλλά και οι φυτικές ίνες. Όσοι καταναλώνουν τρόφιμα ολικής άλεσης, έχει αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αλλά και  μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Επομένως, αντικαταστήστε όσα λευκά τρόφιμα καταναλώνετε και επωφεληθείτε των ευεργεσιών τους.

Το πράσινο τσάι είναι πολύ γνωστό για τις διαιτητικές του ιδιότητες, όμως στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα από ένα αδυνατιστικό ρόφημα.  Πιο συγκεκριμένα,  η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών και προάγει την καλή υγεία της καρδιάς μας αλλά  και τη μακροζωία

Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το γιαούρτι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνες D και K ( οι οποίες ευεργετούν τα οστά  και τον ποιοτικό μας ύπνο), μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.

Ο σολομός είναι  μια τροφή εξαιρετικά πλούσια σε  βιταμίνη D αλλά και σε Ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά πολύ ωφέλιμα για την εμμηνόπαυση. Η βιταμίνη D  συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών μας, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης αλλά και στην αποφυγή εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, ενώ τα Ω-3 λιπαρά περιορίζουν την ανεπιθύμητη νυχτερινή εφίδρωση αλλά και τις γενικότερες εξάψεις.

  • Αυγά

Τα αυγά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα τρόφιμα  σε γενικές γραμμές, πόσο μάλλον για τις γυναίκες, αφού  είναι βασική  πηγή άπαχης πρωτεϊνης αλλά επίσης, περιέχουν και δυο συστατικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τις γυναίκες και στα οποία έχουν δυστυχώς  έλλειψη οι περισσότερες. Δεν αναφερόμαστε σε άλλα, πέρα  από το σίδηρο και τη βιταμίνη D.

  • Κοτόπουλο

Η άπαχη  πρωτεΐνη που περιέχει το κοτόπουλο είναι βασική  για τη διατήρηση ενός γερού και δυνατού  σώματός. Κατά την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα του γυναικείου οργανισμού μειώνονται με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και η μυϊκή μάζα να ελαττώνεται. Η κατανάλωση κοτόπουλου μας βοηθάει να λαμβάνουμε τις πρωτεϊνες που χρειαζόμαστε, χωρίς όμως να λαμβάνουμε και κορεσμένα λιπαρά.

Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν βρώμη στο πρωινό τους γεύμα κατά βάση. Κι αυτό γιατί πέρα από νόστιμη, συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τις φλεγμονές, την κακή χοληστερόλη, τη δυσκοιλιότητα, το διαβήτη αλλά και την αύξηση βάρους. Η ωφέλεια αυτού του υγιεινού υδατάνθρακα είναι αποδεδειγμένη και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και φυσικά είναι μια καλή επιλογή για να συνδυάσετε με το γιαούρτι σας.

  • Μπρόκολο

Σύμφωνα με ερευνητές των Εθνικών  Ινστιτούτων  Υγείας των Η.Π.Α., το μπρόκολο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό θετικά τα επίπεδα οιστρογόνων του οργανισμού μας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που ευεργετούν ένα υγιές σωματικό βάρος αλλά και ασβεστίου που ενισχύει τα οστά και τα κόκκαλά μας.

Μούρα

Τα μούρα τέλος, πέρα από τη γλυκιά και νόστιμή τους γεύση, ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, φλεγμονών και τέλος προασπίζουν τον οργανισμό μας από  πιθανή  αύξηση λίπους. Προσθέστε τα στο πρωινό σας γεύμα μαζί με τη βρώμη σας, η στο απογευματινό σας γιαούρτι και επωφεληθείτε!

 




Show Buttons
Hide Buttons