Έρχεται περίοδος νηστείας και σκέφτεσαι: Α! ωραία, ευκαιρία να χάσω και τα παραπάνω κιλάκια που πήρα. Η  Ορθόδοξη θρησκεία μας, έχει 180 ημέρες το χρόνο νηστεία. Παρόλα αυτά, οι πιο διαδεδομένες είναι αυτή των Χριστουγέννων, του Πάσχα και αυτή του 15Αύγουστου. Κατά τη διάρκεια της νηστείας ‘απαγορεύονται το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δίνεται έμφαση στην κατανάλωση πατάτας, οσπρίων, ψωμιού,, θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών και χόρτων.

pleonektimata meionektimata nisteias 218x300 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα νηστείας

  Όπως κάθε διατροφή, έτσι και η νηστεία έχει και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Ξεκινώντας, θα αναφέρω τα πλεονεκτήματα της νηστείας: Πρώτον και κύριον, αποτοξινώνει τον οργανισμό σου καθώς αποφεύγεις τα λίπη και έτσι ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ήδη αποθηκευμένο, αποβάλλοντας το με τις τοξίνες από τα ούρα σου. Επιπλέον, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως επίσης και η αρτηριακή σου πίεση, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνεις τώρα πιο πολύ, συμβάλλουν πάρα πολύ δραστικά σε αυτό με τα θρεπτικά συστατικά τους που ωφελούν τον οργανισμό σου. Επίσης η ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της νηστείας  θωρακίζει τον  οργανισμό σου, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεβάζει τη διάθεσή σου, σε βοηθάει να χάσεις κιλά και να κόψεις ακόμη και το κάπνισμα. Η νηστεία ενισχύει τον αυτοέλεγχο άρα μπορείς να καταφέρεις πολλά με πειθαρχία και θέληση.

Από την άλλη τώρα, φυσικά και υπάρχουν και τα αρνητικά της νηστείας. Κατά τη διάρκειά της, αποφεύγουμε μεν λίπη όμως αποφεύγουμε και τις τροφές που περιέχουν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συνήθως βρίσκονται στα κρέατα και τα αυγά. Στις τροφές αυτές, υπάρχει επίσης μαγνήσιο και σίδηρος οπότε μια μεγάλης διάρκειας νηστεία, μπορεί να μας προκαλέσει έλλειψη σε αυτά τα δυο δομικά και θρεπτικά συστατικά. Ακόμη, τα φαγητά που ‘’επιτρέπονται’’ κατά τη νηστεία, περιέχουν πολλές θερμίδες και είναι πανεύκολο να ξεφύγεις από το όριο του μέτρου. Αποφυγή γαλακτοκομικών = μείωση του ασβεστίου στον οργανισμό μας, το οποίο είναι βασικό για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Συνολικά, είναι δύσκολο να καλυφθούν οι καθημερινές απαιτήσεις του οργανισμού σε πρωτεϊνες, σίδηρο, βιταμίνη Κ και D, γι’ αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πολύ καλά η καθημερινή πρόσληψη τροφών. Σημαντική πηγή ασβεστίου για την περίοδο της νηστείας αποτελούν:  ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το μπρόκολο. Σημαντική πηγή πρωτεϊνών: το σουσάμι και τα προϊόντα του, ο χαλβάς, το ταχίνι, οι φακές και γενικά τα όσπρια και ο αρακάς.

Κλείνοντας, η νηστεία ενυπάρχει στη ζωή μας λόγω της θρησκείας μας. Δεν χρειάζεται να τη συνδυάζεις στο μυαλό σου ούτε με αυστηρή δίαιτα αλλά ούτε και να υπερβαίνεις το μέτρο! Φάε σωστά και ισορροπημένα, κάνεις ή δεν κάνεις νηστεία! Αυτό είναι το μυστικό!




Show Buttons
Hide Buttons