Θα ξεκινήσουμε με μια ίσως άγνωστη ίσως αλλά και παράλληλα βαρυσήμαντη πληροφορία, κι αυτή είναι ότι κανένα καρκινικό κύτταρο δεν μπορεί να μην ηττηθεί από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό μας δηλαδή μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένζυμα και ειδικές πρωτεϊνες και να καταστείλει τα καρκινικά κύτταρα. Στις περιπτώσεις όμως που οι τοξίνες από τα προσλαμβανόμενα τρόφιμα ή εξαιτίας της  χημικής ρύπανσης ή  όταν η ανάπτυξη των κυττάρων είναι ανεξέλεγκτη, όπως επίσης και η ζημιά που έχει προκληθεί ή μεταλλάξεις στο  DNA είναι μεγάλες, οι πρωτεϊνες είναι πολύ πιθανό να μην έχουν αποτελεσματικότητα.

      Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι πρωτεϊνες που βοηθούν την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων δεν καταστρέφει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα υγιή μας κύτταρα, όσο οι χημειοθεραπείες. Οι χημειοθεραπείες και προκαλούν καρκίνο στα κύτταρα του οργανισμού μας, αλλά και προκαλούν και τα κοντινά καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να αντισταθούν κιόλας στην επόμενη θεραπεία. Κάποια τρόφιμα λοιπόν, έχουν τη δύναμη να καταστείλουν τη δράση των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό μας.

Ας δούμε 7 από αυτά:

 1. Πράσινο Τσάι
  Το πράσινου τσάι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας καθώς περιέχει τις κατεχίνες. Κυριότερη είναι: η επιγαλλοκατεχίνη-3-O-gallate (ή σε συντομία EGCG),  η οποία δρα δεσμεύοντας τα κύτταρα του λείου μυϊκού ιστού του αγγειακού συστήματος. Σε μελέτη του 2009 από την Ιατρική Σχολή Chonbuk National University, σημειώθηκε ότι η EGCG σε όρους της αναστολής του TNF είναι η καταστολή της φρακταλκίνης (φλεγμονώδης παράγοντας που ευνοεί  την ανάπτυξη της σκλήρυνσης του  σε αρτηρίες και της αρτηριοσκλήρυνσης).
 2. Φαρμακευτικά Μανιτάρια
  Τα Μανιτάρια έχουν αντι-καρκινική και αντι-ιική δράση, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί από μελέτες σε περισσότερα από 50 είδη ζώων. Περιέχουν κατασταλτική δραστηριότητα σε ανθρώπινους καρκίνους έξι από αυτα: α) ενεργό εξόζης συσχετίζεται ένωση (AHCC)του συστατικού, β)του shiitake, γ) maitake D-κλάσμα, δ) δύο συστατικά του Coriolus versicolor, ε) lentinan και στ) σχιζοφυλλάνη.
 3. Σκόρδο
  Σύμφωνα με μελέτες, το διαλλύλιο δισουλφίδιο (DADS) που περιέχεται στο σκόρδο, δρα αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές κυτταρικές γραμμές και  μειώνοντας τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στα μιτοχόνδρια. Επίσης η αλισίνη που υπάρχει στο σκόρδο, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
 4. Κάνναβη
  Το έλαιο της Κάνναβης, αυξάνει κατά χιλιάδες φορές τη μελατονίνη στον οργανισμό μας και προωθεί την πλήρη επούλωση του σώματος. Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου  στα κύτταρα μας, αλλά προχωρά και μακρύτερα, με την ενισχυτική της δράση στην θεραπεία του καρκίνου. Έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς να παρατείνουν την επιβίωσή τους και  επίσης, έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής ατόμων  από ανίατες μορφές καρκίνου όπως πχ το μελάνωμα και ο καρκίνος στον πνεύμονα. Το έλαιο Κάνναβης είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές από αμινοξέα και από απαραίτητα λιπαρά οξέα, παρέχοντας στον οργανισμό μας,  μια απίστευτη  ισορροπία  Ω-3, -6 και -9 λιπαρών  οξέων. Επομένως, είναι αντιληπτό, ότι η μελατονίνη προσφέρει ιδιαίτερα ισχυρή προστασία ενάντια σε καρκίνους , αλλά και στην αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, άρα θα πρέπει να είναι μέσα στα συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνει ένας οργανισμός με ανεπτυγμένα ή με τάση ανάπτυξης καρκινικά κύτταρα.
 5. Ντομάτες
  Η συχνή κατανάλωση ντομάτας, αλλά και των προϊόντων της, σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου, αλλά και της στεφανιαίας νόσου(σε μικρότερο βαθμό βέβαια). Τα βασικά αντικαρκινικά συστατικά της είναι το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή. Ο χυμός της όμως, έχει μέτρια αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με έρευνες.
 6. Τα  σταυρανθή λαχανικά
  Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν τις χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως γλυκοσινολικά, ανόργανα άλατα, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι χημικές αυτές ουσίες,  διασπώνται σε διάφορες βιολογικές δραστικές ενώσεις , οι οποίες έχουν  αντικαρκινικές επιδράσεις. Μερικά παραδείγματα σταυρανθών είναι: το λάχανο, τα γογγύλια , το κουνουπίδι, η ρόκα και το μπρόκολο, τα οποία λαχανικά είναι πλούσια  σε βιταμίνες C, E, και Κ, σε φυλλικό οξύ, σε μέταλλα, αλλά και  σε θρεπτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή (ζεαξανθίνη ,β-καροτένιο, λουτεΐνη,).Επιπρόσθετα, οι δραστικές ενώσεις (πχ νιτρίλια ινδόλες, , θειοκυανικά και ισοθειοκυανικά) που υπάρχουν στα λαχανικά αυτά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και  προστατεύουν τα κύτταρα μας  από τη  βλάβη του DNA, αδρανοποιώντας τα καρκινογόνα κύτταρα και αναστέλλον την δημιουργία όγκων στα αιμοφόρα αγγεία.
 7. Κουρκουμίνη

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που περιέχει την κουρκουμίνη, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μέσα σε αυτά τα οφέλη λοιπόν, προστίθεται και η ανασταλτική δράση της ενάντια στις μεταστάσεις του καρκίνου. Επίσης, ξεπερνά πολλά φαρμακευτικά προϊόντα ως προς την αποτελεσματικότητά  της έναντι αρκετών χρόνιων και εξουθενωτικών παθήσεων (σχεδόν χωρίς καθόλου παρενέργειες). Τέλος, καταστέλλει το οξειδωτικό στρες , τις φλεγμονές και ρυθμίζει το  TNF-α, ρίχνοντας τις τιμές του προς τα κάτω.

 

 

Συνοψίζοντας, υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν την εξάλειψη του καρκίνου, μην περιμένετε άλλο απλά βάλτε τα στη διατροφή σας!

 
Show Buttons
Hide Buttons