Τέσσερα είναι τα πιο γνωστά είδη τσαγιού: το μαύρο, το λευκό, το τσάι βοτάνων, το πράσινο, και το τσάι Oolong. Τα ροφήματα τσαγιού προέρχονται καταρχάς   από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis, αλλά οι ιδιότητες και το χρώμα τους καθορίζονται από τον διαφορετικό τρόπο οξείδωσης στον οποίο  υποβάλλονται τα φύλλα αυτά. Κάθε είδος τσαγιού , έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες, στο εμπόριο όμως, μπορείτε να  βρείτε αρκετές υποκατηγορίες αυτών των ειδών που προαναφέραμε.

poio eidos tsagiou sas tairiazei 300x142 Ποιο είδος τσαγιού σας ταιριάζει;

Το μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι είναι αποτέλεσμα της πλήρους οξείδωσης των φύλλων κατά την επεξεργασία τους, πράγμα το οποίο  του δημιουργεί την έντονη  χαρακτηριστική του γεύση αλλά και την υψηλή περιεκτικότητα του  σε καφεΐνη. Είναι το πιο δημοφιλές και ευρέως διαδεδομένο τσάι παγκοσμίως και η κατανάλωσή του έχει θετικές επιδράσεις όσον αφορά τον οργανισμό μας έναντι στην παχυσαρκία , την αρθρίτιδα , τη χοληστερίνη και τον καρκίνο.

 Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι  από την άλλη, είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από  όλα τα υπόλοιπα είδη, γι’αυτό και η γεύση του είναι τόσο ήπια σε σχέση με τα υπόλοιπα. Έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, που ενισχύουν τη θωράκιση  του  ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, δρα κατά της αντιγήρανσης και συμβάλλει στην καλή  υγεία του δέρματος μας, γιατί έχει δράση κατά των ελεύθερων ριζών και τέλος η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά είναι πολύ μεγάλη.

Το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει μικρό ποσοστό καφεΐνης και  προκύπτει από την  ελαφριά επεξεργασία των φύλλων και διαθέτει. Οι πολλές έρευνες που έχουν γίνει  για αυτό, έχουν αποδείξει ότι  λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά, σχετίζεται με πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Η κατανάλωσή του,  δηλαδή, σχετίζεται άμεσα  με τη ρύθμιση του βάρους μας, την  προστασία έναντι της φθοράς των εγκεφαλικών κυττάρων, την καταπολέμηση της κούρασης και του πονοκεφάλου και τέλος με την προστασία από ορισμένες  μορφές καρκίνου.

Τσάι oolong

To oolong (δεν είναι τόσο γνωστό σε εμάς)είναι το πιο παραδοσιακό Κινέζικο τσάι. Η επεξεργασία που υφίσταται, είναι μια διαδικασία μεταξύ των χρόνων  του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Έχει λιγότερη  καφεΐνη από το μαύρο τσάι και περισσότερη από το πράσινο. Το συγκεκριμένο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους πολύ περισσότερο από το πράσινο τσάι και ενισχύει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ:

-Οι ποικιλίες που υπάρχουν στα super market (σκόνη) είναι ποιοτικά χαμηλότερες αναφορικά  με τα φύλλα τσαγιού.

-Κάθε ποικιλία  και είδος τσαγιού και έχει τη δική του ιδανική θερμοκρασία νερού για την  καλύτερη παρασκευή του. Άρα, να ανατρέχετε στις πληροφορίες  στην συσκευασία του.

Συνοψίζοντας,  η κατανάλωση τσαγιού(οποιουδήποτε είδους) θεωρείται ευεργετική για τον οργανισμό μας  ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες. Εάν όμως έχετε κάποιο  πρόβλημα υγείας,  θα ήταν καλό πρώτα απ’όλα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και το διαιτολόγο σας!