Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε κάποιες από τις συνήθεις μας, που θεωρητικά είναι απαγορευμένες. Ας  μιλήσουμε δηλαδή για το αγαπημένο σε όλους μας σουβλάκι. Ένα σουβλάκι με απ’ όλα, του οποίου η πίτα είναι με λάδι, μπορεί να έχει και περισσότερες από 300 θερμίδες.  Ωστόσο αν αλλάξεις λίγο τον κλασικό τρόπο παρασκευής μπορείς να μειώσεις πολύ τις θερμίδες και να το μετατρέψεις σε ένα πιο υγιεινό junk food.

soublaki sthn diatrofh nai h oxi 300x200 Σουβλάκι στην διατροφή ναι η όχι;

Ας δούμε όμως πως μπορεί να γίνει αυτό:

  • Πολύ σημαντικό είναι να αντικαταστήσετε την πίτα με λάδι με αλάδωτη πίτα. Έτσι γλυτώνεις πολλές θερμίδες κορεσμένου λαδιού. Επίσης μπορείς να επιλέξεις πίτα ολικής άλεσης η οποία περιέχει φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη Ε, φώσφορο και ρετινόλη.

 

  • Αντικατάστησε το χοιρινό κρέας που είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος με καλαμάκι κοτόπουλο, το οποίο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Περιέχει βιταμίνες Β6 και Β3, σελήνιο, φώσφορο και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

 

  • Απόφυγε τις σως πχ. κίτρινη και ρόζ. Δεν χρειάζεσαι τη μαγιονέζα για γεύση. Επέλεξε το κλασικό τζατζίκι που φτιάχνεται με γιαούρτι. Το τζατζίκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς παρασκευάζεται από γιαούρτι. Ενώ από το αγγούρι και το σκόρδο παίρνουμε βιταμίνη C. Αν δεν είσαι λάτρης του τζατζικιού επέλεξε σκέτη σως γιαουρτιού ή λίγη μουστάρδα.

 

  • Αντικατέστησε τις πατάτες με λαχανικά πχ. κρεμμύδι, ντομάτα και μανιτάρια.

 

 

 

  • Ενώ τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Β, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο.

 

Συνεπώς, κάνοντας αυτές τις αλλαγές μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας σουβλάκι χωρίς τύψεις ως ένα πλήρες γεύμα μαζί με ένα πιάτο σαλάτα εποχής.



Show Buttons
Hide Buttons