Δυστυχώς στη χώρα μας η διατροφή μας αποτελείται απο αρκετό γρήγορο φαγητό, μεγάλες ποσότες κρέατος και μειωμένη κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πέραν απο την αύξηση της παχυσαρκίας, τη δημιουργία διατροφικών ελλείψεων στον πληθυσμό μας.

diatrofikew elleipseis 300x182 Στατιστικά στοιχεία για τις διατροφικές ελλείψεις των Ελλήνων

Όσον αφορά την κατανάλωση λιπαρών παρατηρείται υψηλή κατανάλωση κορεμσένων λιπαρών και αντίστοιχα μειωμένη κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών.Τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να μειωθούν κατά 50% στα άτομα υψηλού κινδύνου (άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και περίπου 30% στον υγιή πληθυσμό. Σε αντίθεση, η πρόσληψη των καλώ λιπαρών (δηλαδή τα πολυακόρεαστα λιπαρά) είναι αρκετά μειωμένη στους Έλληνες. Τα  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Μερικές καλές πηγές θεωρούνται οι σπόροι (λιαναρόσπορος, ηλιοσπορος, κολοκυθόσπορος), οι ξηροί καρποί (καρύδια, κάσιους, αμυγδαλα), το αβοκάντο, αλλά και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα. Η πρόσληψη των Ελλήνων σε πολυακόρεστα λιπαρά οριακά αγγίζει το 5% επί της συνολικής ενέργειας, όταν ημερίσια πρόσληψη θα έπρεπε να ηταν 6-10%.

Όσον αφορά Στην πρόσληψη φυτικών ινών επίσης οι Έλληνες καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη με περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα όταν η διεθνής συνιστώμενη  κατανάλωση είναι 25-35 γραμμάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 στους 10 Έλληνες προσλαμβάνουν ποσότητες μικρότερες από την κατώτατη συνιστώμενη πρόσληψη των 25 γραμμαρίων.

Στου Έλληνες παρατηρήται έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμικών Α, Ε και Κ. Η μεγαλύερη έλλειψη όμως παρουσιάζεται στην βιταμίνη D. Να θυμίσουμε ότι η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη του συνθετεται απο των οργανισμό μέσω του ήλιου και η βασική της λειτουργία είναι η αποθήκευση του ασβεστίου από τα κόκαλα. Στη χώρα μας που υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια δεν θα έπρεπε να υάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Οι ειδικοί σχετίζουν την έλλειψη της στους Έλληνες με το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι, πηγές της και αυτά βέβαια ετην περιέχουν σε μικρό ποσοστό.

Από τα ανόργανα στοιχεία φαινεται να υπάρχει χαμηλή πρόσληψη σιδήρου ειδικά στις υναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, παρότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερες ανάγκες σε σίδηρο λόγω της έμμυνου ρήσης. Επίσης χαμηλή πρόσληψη παρατηρήθηκε σε άνρες και γυναίκες στο μαγνήσιο, το ασβέστιο, και το κάλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β η πρόσληψη είναι ικανοποιητική, παρόλα αυτά χαμηλή είναι η πρόσληψη του φυλλικού οξέος. Τέλος η πρόσληψη νατρίου ήταν υψηλή, η οποία σχετίζεται με τον κίνδυνο υπέρτασης.

Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά από μελέτη 4.600 ατόμων αναφορικά με τη διατροφή τους.

 

 



Show Buttons
Hide Buttons