Είναι μια ημέρα κατά την οποία οι επιλογές των τροφών περά από πολλές είναι και πολύ θρεπτικές. Ας δούμε μερικές από τις διατροφικές επιλογές της Καθαράς Δευτέρας αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε προκειμένου να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος.

diatrofh thn kathra deutera 300x225 Τι να προσέξουμε  την Καθαρά Δευτέρα;

Λαγάνα: Μια από τις πιο γνωστές τροφές που καταναλώνουμε εκείνη την ημέρα. Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κ.ά. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με την ποσότητα καθώς μία λεπτή φέτα αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, έτσι καλό θα είναι να μην καταναλώσουμε πάνω από 2 με 3 φέτες μέσα στην ημέρα.

Ταραμοσαλάτα:  Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης άλλα και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως: κάλιο,  μαγνήσιο,  φώσφορο,  ψευδάργυρο,  βιταμίνη Α και D. Ωστόσο καλό θα ήταν η ποσότητα που θα καταναλώσουμε να μην ξεπερνάει 1-2 κ.σ. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε νάτριο αλλά και τις υψηλής της θρεπτικής αξίας,  καθώς τα 100γρ ταραμοσαλάτας αποδίδουν περίπου 450-500 θερμίδες..

Χαλβάς: Πλούσιος σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν ενάντια σε  καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης είναι πλούσιος σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργυρο,  βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο χρειάζεται στην ποσότητα, καθώς 100γρ αποδίδουν περίπου 540 θερμίδες.

 

Θαλασσινά: Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Επίσης ο τρόπος μαγειρέματος έχει να κάνει πολύ με την περιεκτικότητα τους σε θερμίδες.  Μία μερίδα θαλασσινά (120γρ) χωρίς τηγάνισμα, αποδίδει περίπου 150 θερμίδες.

 

Όσπρια (φάβα, φακές, φασόλια, ρεβίθια): Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, πλούσια σε φυλλικό οξύ και σίδηρο, περιέχουν πρωτεΐνη ενώ παράλληλα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά. Μία μερίδα όσπρια (1 φλιτζάνι) αποδίδει περίπου 220kcal.

 

Ελιές: Πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πλούσιες σε πολυφαινόλες και στην βιταμίνη Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική και έχει αντικαρκινική δράση. Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με την κατανάλωση τους καθώς συντηρούνται σε αλάτι και έτσι είναι πλούσιες σε νάτριο.  Η κατανάλωση  5-6 ελιών αποδίδει 45 θερμίδες.

 

Πώς να αποφύγουμε την αύξηση βάρους :

  • Γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα, καθώς τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χορτάτοι μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώνατε.
  • Μην ξεχνάτε τα μικρά και συχνά γεύματα, καθώς θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα τσιμπολογήματα.
  • Δώστε προσοχή στην ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείτε.
  • Μαγειρέψτε όσο τον δυνατόν με πιο υγιεινούς τρόπους τα θαλασσινά σας. Αποφύγετε το τηγάνισμα που θα σας επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες.
  • Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε τις βραστές πατάτες ή το ρύζι.
  • Προσοχή στην ποσότητα της ταραμοσαλάτας .
  • Μην το παρακάνετε με την ποσότητα του χαλβά προσπαθήστε να καταναλώσετε μέχρι 2 μικρά κομμάτια (σε μέγεθος σπιρτόκουτου).
  • Προσοχή στη λαγάνα, να μην ξεπεράσετε τις 2-3 φέτες.
  • Τέλος προσοχή χρειάζεται με την κατανάλωση σε αλκοολ. Καλό θα ήταν να μην ξεπεράστε τα 2 ποτήρια

 

 




Show Buttons
Hide Buttons