Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την βελτίωση του μεταβολισμού. Η έλλειψη αυτών των βιταμινών αλλά και μετάλλων και ιχνοστοιχείων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να χάνει βάρος.

VITAMIN. 1 300x198 Βιταμίνες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

  • Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη των τροφών.

 

  • Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων και των πρωτεϊνών.

 

 

  • Το χρώμιο αυξάνει την δράση της ινσουλίνης και επηρεάζει την λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπιδίων.

 

  • Ο χαλκός είναι απαραίτητος στον ενεργειακό μεταβολισμό των κυττάρων.

 

  • Το μαγγάνιο είναι συστατικό πολλών ενζύμων και επηρεάζει των μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων.

 

Τροφές που περιέχουν τις έξεις βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία:

  • Νιασίνη (Β3): δημητριακά εμπλουτισμένα, συκώτι μοσχαρίσιο, τόνος (κονσέρβα), φιστίκια, καρύδια, κοτόπουλο (ψητό), ρύζι καστανό, σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι), βερίκοκα αποξηραμένα, δαμάσκηνα

 

  • Πυριδοξίνη (Β6): φύτρο σιταριού, ανανάς, βερίκοκα, πλιγούρι βρώμης, μπανάνες, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ρέγγα

 

  • Παντοθενικό (Β5): all bran δημητριακά, μοσχαρίσιο κρέας, muesli, χοιρινό, αρνίσιο συκώτι, μαύρο και λευκό ψωμί, αρακάς, γιούρτι, αυγό, μπανάνα, πορτοκάλι

 

  • Χρώμιο: μύδια, στρείδια, αχλάδι, γαρίδες, αλεύρι ολικής, τομάτες, μανιτάρια, μπρόκολο, βρώμη, φουντουκιά, καλαμπόκι, κρόκος αυγού, ρέγγα, μοσχάρι

 

  • Χαλκός: μανιτάρια, συκώτι, σιτάρι, θυμάρι, μαύρο πιπέρι, μέλι, φουντούκια, σολομός, αμύγδαλα, φακές, μπανάνα, αβοκάντο, ρύζι, καρύδια

 

  • Μαγγάνιο: δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, ανανά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σπανάκι

 



Show Buttons
Hide Buttons